Představujeme tandyry - keramické zahradní pece

14.03.2021

Tandyr je zahradní keramická pec. Existuje mnoho druhů tandyrů, od zděných po přenosné. Všechny mají jeden specifický rys. Pokrmy se v nich nepřipravují přímo nad ohněm, ale působením tepla naakumulovaného v silných stěnách. Proto je příprava pokrmů v tandyrech zdravější oproti přípravě na grilu. Díky rovnoměrnému rozložení tepla není potřeba vložený pokrm během pečení otáčet.

Oblíbené jsou zejména přenosné tandyry ve tvaru amfory, ve všech velikostech. Od 200kg obrů až po kompaktní pece s hmotností pod 50kg. Vysoká hmotnost je dána silnostěnnou keramikou a jejím upevněním v robustním kovaném rámu.

Před grilováním se v tandyru zapálí dřevo a přibližně hodinu se udržuje oheň. Za tuto dobu pojmou stěny tolik tepla, že uvnitř rozpáleného tandyru může být i 300°C. Zde nastává vhodná chvíle pro vložení pokrmu - např. špízových jehel s masem a zeleninou. Díky vysoké teplotě je maso během 10 - 15 minut propečené a zůstává šťavnaté. 

V tandyru lze připravovat i větší kusy masa. Např. kuře nebo kýtu, kdy je nutné nechat maso propékat o něco déle. V tandyru můžete připravovat i ryby, plátky masa, klobásy, zeleninu, pizzu nebo péct chleba. Při použití hluboké pánve můžete připravit i guláš.